Reorganisatie

Over reorganisatie

Reorganisaties benaderen wij in eerste instantie vanuit strategie. Een business- en loonstrategie die steek houdt, is in staat om reorganisaties te voorkomen. En stel dat we een reorganisatie moet doorgevoerd worden, dan kunnen we daar ook mee helpen. Niet alleen op korte termijn door de reorganisatie te begeleiden, maar ook op de lange termijn.

Jochen Moerman
October 11, 2023

Reorganisatie is een verbloeming

De notie reorganisatie (of herstructurering) dekt vele ladingen. In ruime zin kan het gaan om elke reorganisatie van het HR- en loonbeleid. Maar vaak is een reorganisatie een verbloeming van het feit dat er een collectief of meervoudig ontslag moet worden doorgevoerd, of de sluiting van een afdeling of vennootschap binnen de groep.

Ook hier kunnen we met hukaroi bij helpen.

En dan denk je al: hoe past reorganisatie nu binnen HR- en loonstrategie? 

Wel, strategie gaat over het maximaliseren van de kans dat je er als onderneming niet alleen morgen, maar ook overmorgen bent.

Dat een onderneming over de jaren heen haar HR- en loonbeleid moet reorganiseren, is een quasi zekerheid. Kortom, de vraag is niet of een onderneming moet reorganiseren, maar wanneer en hoe ingrijpend.

Ondernemingen die strategisch nadenken, voorzien dit ruim op voorhand. Zij bouwen dit in in hun HR- en loonstrategie en beperken de impact daarvan.

Wanneer wij bezig zijn met reorganisaties - en dan hebben we inderdaad over afvloeiingen en sluitingen -, benaderen wij dit vanuit twee dimensies:

  • We beperken de waarschijnlijkheid dat het risico zich stelt dat er überhaupt moet worden gereorganiseerd én we beperken het financiële risico van de reorganisatie wanneer dit risico zich effectief stelt.
  • When shit hits the fan, dan helpen we ondernemingen om de reorganisatie door te voeren. Dat kan gaan over het begeleiden van een collectief of meervoudig ontslag of over een sluiting van een (afdeling van een) onderneming. En in één beweging zetten we ook in op het voorkomen van dit risico in de toekomst - reculer pour mieux sauter als het ware.

Voorkomen van het risico

Risicobeheersing omvat twee dimensies:

  • de waarschijnlijkheid dat het risico zich stelt; en
  • de financiële impact van het risico, wanneer het risico zich effectief stelt.

Als onderneming moet je je ervan bewust zijn dat je jouw HR- en loonbeleid vroeg of laat moet gaan (re)organiseren. Dat ‘risico’ valt eigenlijk niet uit te sluiten. Koplopers voorzien dit dan ook in hun langetermijnstrategie. 

Wel kan je als onderneming de waarschijnlijkheid dat je afvloeiingen moet doorvoeren of een afdeling van je onderneming moet sluiten, beperken door op een juiste manier in jouw menselijk kapitaal te investeren. 

Schoolvoorbeeld daarvan zijn te hoge lonen. Wanneer een medewerker met een brutomaandloon van 7.500 EUR even gemotiveerd zou zijn met een brutomaandloon van 5.500 EUR, dan heb je een slechte investering gemaakt, want het verschil van 2.000 EUR bruto per maand creëert geen ROI. 

Die 2.000 EUR bruto per maand zou men kunnen herinvesteren in het HR- en loonbeleid dáár waar de investering wél ROI genereert. En als herinvesteringen niet zinvol zijn, kunnen de uitgespaarde bedragen dienen om een buffer aan te leggen.

Een oorlog die uitbreekt, stijgende energie- en graanprijzen, (hyper)inflatie, economische recessie en omgevingsfactoren allerhande die je niet onder controle hebt, kunnen ervoor zorgen dat het risico van een reorganisatie - ondanks de vooruitziendheid - zich effectief stelt.

En dan wil je uiteraard de financiële impact van die reorganisatie kunnen beperken. Uiteraard niet omdat je als onderneming zo weinig mogelijk wil betalen aan de mensen die moeten afvloeien, maar omdat je als onderneming zo veel mogelijk financiële middelen wil behouden binnen de onderneming om jouw bestaan op lange termijn te vrijwaren.

Begeleiden van de reorganisatie

En als het inderdaad tot afvloeiingen van personeel komt, dan heb je nood aan een partner die jou kan helpen bij de berekeningen, bij de procedure, bij het onderhandelen van het sociaal plan en bij het effectief doorvoeren van de reorganisatie.

In de praktijk wordt daarvoor nog steeds vaak beroep gedaan op een advocatenkantoor of een big four. 

Wat we zien in de praktijk is dat advocaten en big four consultants reorganisaties vaak als een geïsoleerd feit behandelen die focussen op de procedure en het sociaal plan. 

Met hukaroi benaderen wij reorganisaties niet als een geïsoleerd feit. Heel vaak is een reorganisatie een deelproject binnen een groter geheel. 

Want de reorganisatie zou kunnen aangegrepen worden om de sociale relaties en de sociale dialoog naar de toekomst toe beter te maken. De reorganisatie zou het vertrekpunt kunnen zijn om te werken aan de HR- en loonstrategie, zodat de onderneming het voortbestaan niet enkel op de korte termijn (zijnde na de reorganisatie zelf), maar ook op de lange termijn veilig stelt. 

Net als het verschroeien van braakliggende landbouwgrond zinvol is voor toekomstige groei, kan een reorganisatie ook een positief verhaal zijn - wat niet wil zeggen uiteraard dat dat verhaal gemakkelijk te brengen valt.

Meer weten?

Laat jouw contact gegevens achter en wij nemen zo snel als mogelijk contact op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.